Technische Onderzoeksondersteuning FMG (TOP)

Fysiologie meetapparatuur

UvA EMG/ECG/SCL versterker

De Uva EMG/ECG/SCL combinatie is een eenvoudige versterker voor twee EMG kanalen, een ECG kanaal en een huidgeleiding kanaal. De combinatie bestaat uit een ingangsmodule en een voeding/regeleenheid. De ingangsmodule is voorzien van medische isolatie versterkers en de regeleenheid maakt gebruik van een voeding met medische isolatieklasse, waarmee proefpersoonveiligheid gegarandeerd is.

Het SCL kanaal ('skin conductance level'; huidgeleiding) maakt gebruikt van een 50Hz, 1 volt piek-piek spanning op de electrodes om huidgeleiding te meten. De versterker meet de stroom door de huid als gevolg van de aangebrachte spanning. De wet van Ohm geeft dan de huidgeleiding: S = i / U. (S = geleiding, i = stroom, U = spanning).

De beide EMG kanalen zijn DC gekoppeld (de AC/DC schakelaars op het front van de input-module zijn niet actief) en hebben een ingangsweerstand van 10 MOhm. De versterkingsfactor van de input-module is 100, 200 of 400* (de standaardinstelling is 200*). De bandbreedte van de versterkers is DC - 1000Hz (-3dB). Een 50Hz notch filter kan ingeschakeld worden om lichtnet storing uit het signaal te verwijderen.

De regeleenheid versterkt het EMG signaal nog eens een factor 1 tot 100*. In de regelversterker wordt het signaal ook geïntegreerd met een tijdconstante van 10, 25 of 50 msec. De gebruikte integrator is een true-RMS contourfollower schakeling.

Het ECG kanaal is gelijk aan een EMG kanaal, maar met vaste versterking van 100*. De regeleenheid heeft voor het ECG signaal een piekdetector die op het r-top moment een TTL pulse genereert.

top

31 juli 2013